8 Gouden tips

voor het kopen van een tweedehands auto

Je wilt een tweedehands auto kopen, maar je weet niet precies waar je op moet letten? No worries. Het lezen van deze blogpost is alvast een stap in de goede richting. Met de tips die ik je geef, rijd je binnenkort vol zelfvertrouwen in je nieuwe bak.

Auto kopen tweedehands tips

1.    Zoek de juiste prijs-kwaliteitsverhouding voor de tweedehands auto

Wanneer je een bepaald type auto voor ogen hebt, kun je alvast op zoek gaan naar de marktwaarde ervan. Je kunt online eens rondkijken wat de vraagprijs is. Met deze informatie in je achterhoofd, kun je goed voorbereid naar de verkoper stappen.

Hierbij moet je wel opletten dat je geen appelen met peren vergelijkt. Zorg dat je research gericht is naar een tweedehands auto van hetzelfde bouwjaar en met ongeveer hetzelfde aantal gereden kilometers.

Hou er rekening mee dat de vraagprijs kan verschillen tussen privéverkopers en auto handelaars. Deze laatste geven een heleboel extra’s en zekerheid. Bij een kwalitatieve auto handelaar kun je er op rekenen dat de auto volledig in orde is, zowel vanbinnen als vanbuiten. Én ze geven je een wettelijke garantie van een jaar.

 

2.    Zoek online naar reviews en tips

Tijdens je zoektocht naar de verkoopwaarde, kom je ongetwijfeld ook veel meningen tegen over het model. En deze informatie is goud waard!

Breid je zoektocht uit en ga specifiek op zoek naar kritische reviews. Op die manier krijg je een goed beeld van de zwakke punten van een bepaald type wagen. Zo weet je precies waar je focus moet liggen bij het inspecteren van de tweedehands auto die je wilt kopen.

Terwijl je toch bezig bent met surfen, kun je meteen ook eens kijken wat de crashtestscores zijn. En hoe veilig de auto werkelijk is. Op die manier heb je een breder beeld van het model dat je wenst te kopen.

3.    Inspecteer als een pro

Neem je tijd bij het bekijken/kopen van een auto. Doe een grondige inspectie. Vooral als je bij een privéverkoper koopt. Bekijk de wagen goed vanbinnen en vanbuiten. Je hoeft zeker geen professional te zijn om een basischeck-up te doen.

Dus waarop kun je als complete leek letten bij het kopen van een tweedehands auto?

Scan het voertuig vooral op tekenen van verwaarlozing. Ik denk hierbij aan een vuile kofferbak, stinkende zetels. Dit geeft je een goede indicatie of de auto goed onderhouden is geweest.

Doe jezelf een plezier, en doe de motorkap open! Een tweedehands auto kopen zonder de motorkap open te doen, is net alsof je een kat in een zak koopt. Let daar goed op barsten, lekkage, roest. Kortom al hetgeen niet gezond lijkt.

Bekijk de auto in zijn geheel. Zet het contact eens aan. Bij een auto met boardcomputer let je er natuurlijk op dat er nergens een rood lampje brandt. Je kunt ook eens testen of de airco werkt.

Nog een praktische tip die evident lijkt, maar in de praktijk vaak wordt vergeten: ga de tweedehands auto overdag bekijken, en niet ’s avonds! Ik hoef je niet te vertellen dat veel gebreken verborgen blijven in het donker.

tweedehands auto kopen tips
Hoe tweedehands auto kopen tips
tips auto kopen

4.    Praat met de persoon

Praat met de verkoper. Hij zal veel meer informatie vrijgeven over de auto dan je in eerste instantie zou denken. Durf te vragen naar het verleden van de wagen, de onderhoud, eventuele garanties.

Kortom, stel al je vragen!

Drie interessante voorbeeldvragen bij het kopen van een tweedehandsauto:

1. Hoeveel voorgaande eigenaars heeft de auto gehad?
2. Is de wagen betrokken geweest in een accident?
3. Voldoet de auto aan de nieuwe euronormen?

5.    Test de auto uit

tweedehands auto kopen tips testrit farracars

Nogmaals, neem je tijd wanneer je een tweedehands auto gaat bezichtigen. Zorg ook dat je op voorhand navraagt of een testrit mogelijk is.

Niet alleen om te voelen of je genoeg beenruimte hebt, maar ook om de algemene conditie van de wagen aan te voelen. Hoe rijdt de auto? Hoor je geen ongezonde geluiden? Kun je gemakkelijk schakelen zonder schokken?

Blijf tijdens de testrit met je beide voeten op de grond! Wanneer je al in de wolken bent van het model en je het eigenlijk stiekem ABSOLUUT wilt kopen, kijk je snel over dingen heen. Probeer zo objectief mogelijk te zijn.

5.    Test de auto uit

Nogmaals, neem je tijd wanneer je een tweedehands auto gaat bezichtigen. Zorg ook dat je op voorhand navraagt of een testrit mogelijk is.

Niet alleen om te voelen of je genoeg beenruimte hebt, maar ook om de algemene conditie van de wagen aan te voelen. Hoe rijdt de auto? Hoor je geen ongezonde geluiden? Kun je gemakkelijk schakelen zonder schokken?

Blijf tijdens de testrit met je beide voeten op de grond! Wanneer je al in de wolken bent van het model en je het eigenlijk stiekem ABSOLUUT wilt kopen, kijk je snel over dingen heen. Probeer zo objectief mogelijk te zijn.

6.    Vraag naar een Car-Pass

De verkoper is wettelijk verplicht om je een Car-Pass te geven. Zowel een privé verkoper als een auto handelaar. Anders is de verkoop niet geldig!

Het document geeft je een overzicht van de kilometerstand op verschillende momentopnames. Bij verkoop mag de Car-Pass niet ouder zijn dan twee maanden.

Hoe meer data er op staan, hoe duidelijker de historiek van de tweedehands auto. Het is natuurlijk belangrijk kritisch te kijken naar dit document. Is er een plotse daling? Dan moet er een rood lampje branden. Geknoei!

Wees ook voorzichtig met importauto’s. De eerste Car-Passwaarden worden pas genoteerd bij de eerste keuring in België. Jammer genoeg zijn de importeurs niet altijd even eerlijk wat betreft de teller. Een importauto herken je doordat de datum van eerste inschrijving ofwel niet is ingevuld ofwel recenter is dan de datum waarop de wagen voor het eerst in gebruik genomen is. Pas dus op hiermee.

Onderaan op de Car-Pass staat ook de melding dat de onderneming geen kilometerstand kan noteren die dateert uit de periode dat de auto niet in België was ingeschreven.

 

7.    Garantie?

Is er garantie op de wagen? Wanneer je privé koopt is dat waarschijnlijk niet het geval. Maar bij een garagist of auto handelaar kun je meestal wel een garantie krijgen. FarraCars geeft bijvoorbeeld standaard een wettelijke garantie van een jaar, met mogelijkheid tot uitbreiding.

Als je op zeker wilt spelen, neem je best een tweedehands auto met garantie. Zo ben je een jaar (of langer) gerust, en hoef je je hoofd niet te breken over verborgen gebreken.

auto papieren tweedehands auto kopen tips
inschrijvingsformulier tweedehands auto kopen tips
carpass tweedehands auto kopen

8.    Check de documenten

Zorg dat je bij de aankoop alle documenten meekrijgt. De verkoper moet volgende dingen kunnen voorleggen.

 • Factuur: een privéverkoper moet de originele factuur kunnen voorleggen, een professionele verkoper moet een nieuwe factuur maken.
 • Gelijkvormigheidsattest
 • Keuringsattest van maximum twee maanden oud
 • Roze formulier ‘aanvraag tot inschrijving van een voertuig’
 • Car-Pass die niet ouder is dan twee maanden.

Let bij bovenstaande documenten op de authenticiteit ervan. Is het chassisnummer op de documenten wel van de auto? En het spreekt natuurlijk voor zich dat al deze documenten origineel moeten zijn. Geen kopieën!

Zie je het, ondanks bovenstaande tips, toch niet zitten om op eigen houtje het internet af te schuimen voor een tweedehands auto?

Hou het dan gemakkelijk! Kom eens kijken bij FarraCars. Zij nemen de tijd om je te begeleiden naar een perfecte match. En daarenboven kun je bij hen ook nog eens je oude auto kwijt. Doen!

Een tweedehands auto kopen

bij FarraCars?

Dan profiteert u van deze voordelen:

 • 12 maanden garantie (uitbreidbaar naar 36 maanden)
 • Check-up + Onderhoud
 • Dieptereiniging interieur/exterieur
 • Car-Passattest (gewaarborgde kilometers)
 • Keuring (diagnoserapport op 96 punten)
 • Vlotte administratieve afhandeling

Bezoek ons wagenpark

Brusselsesteenweg 205
9280 – Lebbeke

Een auto op het oog? Vraag GRATIS een testrit aan! 

Geef een reactie