Een nieuwe auto kopen?

5 Slimme tips om te besparen!

autohandel farracars goedkoop auto kopen

“Ik ga een auto kopen!” Het moment dat je eindelijk de knoop doorhakt. Wat een opluchting! De beslissing is gemaakt. Maar wat nu?

Wat voor auto koop je? Ga je voor een nieuwe of een tweedehandse auto? Een sportauto of een ruime gezinswagen? Automaat of vitesse? En welk merk kies je? Welke motor? …

Je hoofd begint al te tollen. Maar wees rustig. Relax! Lees deze 5 slimme tips om te besparen op de aankoop van je nieuwe auto!

1. Ga je voor een nieuwe of tweedehands auto?

Koop je nu een tweedehandswagen of een nieuwe auto? Dit is de eerste vraag die jij jezelf moet stellen. Want dit heeft natuurlijk invloed op je budget. En op alles wat ik hieronder zal vermelden.

Voor mij is het simpel. Wil je besparen? Dan ga je voor een tweedehands auto. Zo krijg je meer auto voor je budget.

Wil je zelf een analyse maken? Wel, ik heb hierover een uitgebreid artikel geschreven. Dus lees het even en maak dan je besluit.

2. Wat is het beste moment om een nieuwe auto te kopen?

Autohandelaars geven wel meerdere keren per jaar korting. Maar wil je écht besparen? Dan wacht je best tot de eindejaarsperiode. Want dan gooien de car dealers met scherpe prijzen en extra’s.

Of tijdens het autosalon. Tijdens deze periode kan je vaak ook profiteren van saloncondities bij tweedehands auto’s. En dat is natuurlijk goed meegenomen!

Dus, een nieuwe auto kopen kan het beste tussen december en februari!

3. Welke brandstof past het beste bij je?

farracars nieuwe auto kopen

Goed besparen op een nieuwe auto begint bij de brandstof. Want het is zo’n doorlopende kost die je de das kan omdoen.

Eerst moet je bepalen wat voor chauffeur je bent. Welke rijgewoontes heb je? Heb je een auto nodig voor in de stad? Korte ritjes. Of rijd je vaak lange afstanden? Daarna kan je pas écht je keuze maken.

Op de website van Autoweek vind je trouwens ook een handige tool om het verbruik per type auto te bekijken. Dat is wel handig als richtlijn om te besparen op een nieuwe auto.

Hieronder een korte samenvatting per brandstoftype. Zo kan jij bepalen welke het beste bij je past.

3.1    Diesel

Dieselwagens zijn in België nog steeds het meest verkocht. Ondanks dat dit niet altijd de juiste keuze is. Vroeger leek deze optie interessant. Omwille van de ecopremie en inschrijvingstaks. Maar dat is nu allemaal verleden tijd. De aankoop van een diesel vergt een groter kapitaal.

Diesel is aan te raden voor chauffeurs die vaak lange afstanden afleggen. En die meer rijden dan 20 duizend kilometer per jaar. Wanneer je deze afstanden rijdt aan constante snelheid, verbruik je bovendien ook minder. Een diesel verbruikt over het algemeen ongeveer 15 procent minder dan een benzine van een gelijkaardig model.

Een goede eigenschap van dieselmotoren, is dat ze erg sterk zijn. Dat vertaalt zich in een langere levensduur, wat maakt dat deze auto’s erg betrouwbaar zijn. Maar dit geldt dus alleen wanneer je lange afstanden rijdt en vaak de autosnelweg opgaat. Wanneer je vooral korte ritten aflegt, zal een diesel sneller afslijten en ook veel meer verbruiken.

Bekijk hier het assortiment dieselwagens van FarraCars

3.2    Benzine

Benzine auto’s zijn terug in. Meer en meer mensen kiezen voor deze soort wagens. De lage emissiezones in de grootsteden Antwerpen en Brussel, zullen hier wel wat mee te maken hebben.

Maar de fabrikanten maken de benzinewagens ook gewoon zuiniger en beter. Zo hebben ze bijvoorbeeld de cilinderinhoud verkleind zodat de benzinemotor minder verbruikt. En dat zonder in te boeten op vermogen.

In de aankoop is de benzinewagen voordeliger. Zowel in de prijs, als de taksen en verzekering.

De brandstof is wel duurder dan diesel. En over het algemeen verbruikt een benzine ook nog altijd meer. Maar deze verschillen worden met de tijd wel steeds kleiner en kleiner.

Auto’s die rijden op benzine zijn uitermate geschikt voor bestuurders die vaak in de stad rijden. Chauffeurs die vooral korte afstanden doen. Of die minder dan 15 duizend kilometer per jaar afleggen.

De onderhoud van een benzinewagen is een stuk goedkoper dan een diesel. Je boet echter wel in wat betreft de levensduur. Deze bedraagt ongeveer 200.000 kilometer. Dit komt omdat een benzinemotor hogere toerentallen draait, en dus sneller verslijt.

Bekijk hier het assortiment benzinewagens van FarraCars

3.3 LPG-tank

Nu is er een nieuwe trend van mensen die hun benzinewagen voorzien van een lpg-tank. Het is een goedkopere brandstof dan diesel of benzine. En het is ook schoner.

Dus als je afwisselend op benzine of lpg wilt rijden. Dan is dit een optie. Zo bespaar je op je brandstofkosten. De installatie van zo’n lpg tank kost wel rond de tweeduizend euro. Dus dat moet je wel even afwegen.

3.4 Elektrisch of hybride

Elektrische auto’s zie je niet vaak. Waarschijnlijk omdat deze enkel interessant zijn voor bestuurders die korte afstanden afleggen binnen de stad.

De hybride is een betere optie voor velen. Het combineert een elektromotor met een benzinemotor. Met als doel dus om brandstofkosten te drukken.

Een hybride is een optie voor chauffeurs die vaak in of rond de stad rijden. En die genoeg kilometers halen om er voordeel uit te kunnen doen.

4. Wat met de belastingen?

Natuurlijk zijn de kosten bij een nieuwe auto kopen niet beperkt tot de wagen en brandstof. Er komen ook nog belastingen bij.

Je kan hierop anticiperen om te kunnen besparen. Je betaalt twee soorten belastingen. Namelijk de belasting op inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting.

Het eerste betaal je eenmalig bij de inschrijving van je nieuwe wagen. Hier heb je weinig invloed op. Het bedrag verschilt van gewest tot gewest.

Maar de jaarlijkse belasting is iets anders. Deze wordt berekend naargelang je motorinhoud. En ook op basis van de CO2-uitstoot, brandstof en euronorm. Deze belasting is aanzienlijk lager bij een benzinewagen, tegenover een dieselauto. Maar het verschilt ook nog wel van model tot model.

Via de website van de Vlaamse overheid kan je een simulatie maken van hoeveel bovenstaande belastingen bedragen voor je nieuwe auto.

5. En de verzekeringen dan?

Nog zo’n kost waar je goed kan besparen. Er bestaat een gala aan verzekeringen voor je auto. Maar bedenk goed welke je nodig hebt en welke niet.

Informeer ook bij verschillende maatschappijen. Neem niet de eerste de beste verzekeraar. Probeer te besparen waar je kunt. Een goede tip is om al je verzekeringen bij één maatschappij te hebben. Op die manier krijg je pakket kortingen. Of andere verminderingen in prijs.

Conclusie

Met bovenstaande tips kan je op zoveel manieren besparen bij het kopen van je nieuwe auto.

Kies je voor tweedehands? Wil je besparen op onderhoudskosten? Informeer dan bij FarraCars.

Zij helpen je graag verder in de keuze van je wagen. En een team van ervaren mechaniekers staan ook steeds voor je paraat voor de onderhoud van je auto.

De bal ligt nu bij jou!

Een tweedehands auto kopen

bij FarraCars?

Dan profiteert u van deze voordelen:

  • 12 maanden garantie (uitbreidbaar naar 36 maanden)
  • Check-up + Onderhoud
  • Dieptereiniging interieur/exterieur
  • Carpass attest (gewaarborgde kilometers)
  • Keuring (diagnose rapport op 96-punten)
  • Vlotte administratieve afhandeling

Bezoek ons wagenpark

Brusselsesteenweg 205
9280 – Lebbeke

Een auto op het oog? Vraag GRATIS een testrit aan! 

Geef een reactie